Uborkás ragu

Villámgyors étel, nem igényel hosszas előkészületet. Friss alapanyagokból és télire üvegbe eltett cukkiniből, csemege uborkából is elkészíthető.

Szezonális verzió friss alapanyagokból: 

Hozzávalók:

  • kb. 50 dkg csirkemell, vagy egyéb más sovány hús,
  • egy nagyobb vagy két kisebb kígyóuborka vagy nagyobbra nőtt uborkákból több darab,
  • fűszerek, ízesítők: só, fokhagymás só, bio citrom leve, zöld kapor, kurkuma por,
  • növényi tej, húsleves alaplé, zsiradék.

Leggyakrabban csirkemellből készítem. A húst kisebb kockákra vágjuk, befűszerezzük kevés fokhagymás sóval. Kevés zsiradékot hevítünk, melyen kifehéredésig időnként megkevergetve elősütjük a húskockákat. Hogy nagyobb szaftja legyen húsleves alaplével is felöntjük. Nagyobbra nőtt uborkákat (kígyóuborka is jó), meghámozunk, felkockázunk, besózunk, aprított kaporral is megszórjuk majd egy fél bio citrom levét rácsavarjuk. Ezt az uborkás dolgot a félpuha husikra borítjuk rá, majd egyberotyogtatjuk puhulásig. Végül kevés növényi tejet öntünk rá, és utóigazítjuk az ízét citromlével és sóval, majd beszórjuk kurkuma porral. Ha több folyadékot adunk hozzá, akkor érdemes picit sűríteni kevés hideg növényi tejben csomómentesre kikevert cassava garival. Sült gyökérzöldségekkel (pl. paszternák, répa, édesburgonya) tálaljuk. Könnyen emészthető, finom étel.

Téli verzió amikor nincs szezonális uborka-cukkini alapanyag, de üvegben befőzött csemege uborka és cukkini / tök kockáink vannak:

Hozzávalók:

A húst kisebb kockákra vágjuk, zsiradékot hevítünk, melyen a húsokat elősütjük. Az üveges cukkini / tök kockákról a felöntőlevet leöntjük, arra nincs szükség. A leszűrt tök/cukkini kockákat az elősütött húsokhoz adjuk, felöntjük kevés húsleves alaplével és fedő alatt tovább puhítjuk. Ezalatt az üvegnyi csemege uborkát felkarikázgatjuk, kb. ujjnyi vastag karikákra és a raguhoz adjuk. Kb. két-három dl növényi tejben kikeverünk pár kanál cassava garit, a raguhoz keverjük, fűszerezzük (kurkuma por, kapor, fokhagymás só) egyberotyogtatjuk az egészet, megkóstoljuk és az ízét kóstolgatással utóigazítjuk, használhatunk a csemege uborka levéből is néhány kanállal, mivel édeskés, jól fogja kompenzálni a savanykás ízt. Sült gyökérzöldségekkel tálaljuk.