Petrezselymes-kurkumás karalábéfőzelék

Tipikus nyár étel, friss zöldségekből. Gyorsan elkészül, könnyen emészthető, üde íze van nagyon.

Hozzávalók:

  • 1 fej karalábé,
  • húsleves alaplé,
  • 1-2 evőkanál zsiradék, (tejmentes állati zsiradék pl. kacsazsír, libazsír, tyúkzsír vagy disznózsír szerintem a legjobb választás)
  • nagy csokor zöld petrezselyem aprítva,
  • kb. 1-2 dl növényi tej: házi kókusztej, kesudió tej, szotyitej vagy mandulatej,
  • kb. 2 lapos evőkanál manióka liszt,
  • kurkuma fűszer.

Elkészítés:

A karalábét meghámozzuk, a fás részeket kivágjuk - de igyekezzünk gyenge-puha nem fás karalábét használni -  igény szerint daraboljuk (én hosszúkás hasábokra szeretem) és annyi húsleves lében hogy ellepje, félpuhára főzzük. Ez idő alatt zsiradékot hevítünk, megszórjuk manióka liszttel, folyamatosan kevergetve sötétebbre pirítjuk, majd a tűzről lehúzva hideg növényi tejjel felöntjük, tovább kevergetjük. Ezt a rántást a karalábéhoz keverjük, kurkumával fűszerezzük, beízesítjük kedvünkre sóval és lassú tűzön egyberotyogtatjuk, kb. addig főzzük együtt, amíg a karalábé puha nem lesz. A petrezselymes szórást csak legvégül adjuk hozzá. Aki fogyaszthat tojást, annak javaslom hogy egy kis pohárkában kutyuljon ki egy-két tojássárgáját kicsi növényi tejjel és ha már minden kész, legvégül kevergesse a főzelékhez. Nagyon krémessé és gazdaggá teszi vele.

Feltétnek adhatunk hozzá fasírtot, fűszeres sült húst, vagy tojást.