Tökfőzelék - cukkini főzelék

Ez egy fél óra alatt elkészíthető vacsoratipp elfoglalt-dolgozó anyukáknak.

Hozzávalók:

  • kb. fél kg hámozott-magozott tetszés szerint aprított vagy gyalult főzőtök, cukkini vagy patisszon.
  • kb 4-5 dl házi kókusztej, quinoa tej, vagy mandulatej vagy terápiás húsleves/csontleves alaplé, vagy semleges ízű bolti növényi tej, (bármelyik jó),
  • kb. 2 evőkanálnyi cassava gari, vagy kb. ugyanennyi manióka liszt,
  • ízlés szerint só, aprított zöldkapor, vagy szárított fűszer kapor, kis teáskanálnyi kurkuma por, 
  • kb. 2 evőkanálnyi tetszés szerinti zsiradék,
  • amennyiben manióka lisztes sűrítést használunk abban az esetben ízlés szerint bio almaecet vagy bio citrom facsart leve.

Elkészítés:

Fedő alatt kevés zsiradékon az aprított, vagy gyalult tököt/cukkinit megpároljuk, sózzuk. A cassava garit kikeverjük a folyadék (növényi tej vagy leves alaplé) egy részével (kb. egy dl folyadék elég). Ez lesz a habarás. A megpárolt zöldséget felöntjük a megmaradt levessel/növényi tejjel, kb. 5-10 percig fedő alatt lassú tűzön főzzük. Végül egybekeverjük a kikevert habarással és még kb. 5 percig főzzük időnként megkevergetve hogy ne süljön le. Beízesítjük-befűszerezzük: só, kapor, kurkuma por. Amennyiben manióka lisztet használtunk habarásnak, javaslom hogy adjunk hozzá almaecetet vagy citromlét, hogy kellemesen savanykás ízvilágot kapjunk. Mivel a cassava gari fermentált manióka gumó darája, ezért természetéből adódóan eleve savanykás, ha ezt használjuk a főzelékhez akkor nem szükséges hozzáadott almaecet, mivel alapból kissé savanykás végeredményt kapunk.

TIPP:

A tökfőzelék mintájára készíthetünk:

  • Brokkoli,
  • Édesburgonya,
  • Sárgarépa,
  • Karalábé,
  • Zöldbab stb. stb. főzelékeket is.
Amelyik főzeléknél nem szeretnénk savanykás ízvilágot, annál inkább a manióka lisztet használjuk habarásnak.