Sóskamártás
- tisztított sóskalevelek egy jó nagy tállal,
- sárgarépa, édesburgonya vagy édes sütőtök vegyesen, picit több legyen az édesburgonya (nagyjából kétszer annyi súlyú legyen mint a sóskalevelek),
- kb. 5 dl húsleves/csontleves alaplé + igény szerint növényi tej: házi kókusztej, vagy földimandula tej,
- 2-3 evőkanál zsiradék, de ha a csontleves tetején ujjnyi zsiradék van, akkor erre pluszban nincs szükség,
- kb. 1-2 dl növényi tej: házi kókusztej, kesudió tej, szotyitej vagy mandulatej,
- Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/szosz-ontet-sajt/karalabefozelek/
- só ízlés szerint.
Elkészítés:
A zöld leveleket bő vízben megforraljuk, majd a főzővizet kiöntjük (az oxaláttartalom/oxalátterhelés miatt szükséges, az oxalátra nem érzékenyeknél is ajánlott). Az így leforrázott sóskaleveleket a megtisztított darabolt sárgarépákkal valamint édesburgonyával, sóval együtt annyi csontleves alaplében hogy ellepje, puhára főzzük. Az édesburgonyát kicsit később is ráérünk a főzővízhez hozzátenni, mert sokkal hamarabb megpuhul mint a répa. Ezután langyosra hűtjük és krémesre turmixoljuk/botmixerezzük. Az ízét utánaigazítjuk sóval esetleg fokhagymás sóval.
Sóskamártás
Hozzávalók:
- tisztított sóskalevelek egy jó nagy tállal,
- sárgarépa, édesburgonya vegyesen, picit több legyen az édesburgonya (nagyjából kétszer annyi súlyú legyen mint a sóskalevelek),
- kb. 1-2 dl növényi tej: házi kókusztej, kesudió tej, szotyitej vagy mandulatej,
- 2-3 evőkanál zsiradék,
-
kb. 1-2 dl növényi tej: házi kókusztej, kesudió tej, szotyitej vagy mandulatej,
Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/szosz-ontet-sajt/karalabefozelek/ - só ízlés szerint,
- 2 evőkanál manióka liszt,
- édesítőszer: Agávé szirup vagy GAL Glicin ízlés szerint.
Elkészítés:
A zöld leveleket bő vízben megforraljuk, majd a főzővizet kiöntjük (az oxaláttartalom/oxalátterhelés miatt szükséges, az oxalátra nem érzékenyeknél is ajánlott). Az így leforrázott sóskaleveleket a megtisztított darabolt sárgarépákkal valamint édesburgonyával, sóval együtt annyi vízben hogy ellepje, puhára főzzük. Az édesburgonyát kicsit később is ráérünk a főzővízhez hozzátenni, mert sokkal hamarabb megpuhul mint a répa. Ezután langyosra hűtjük és krémesre turmixoljuk/botmixerezzük.
Egy másik edényben zsiradékot hevítünk, megszórjuk manióka liszttel, folyamatosan kevergetve sötétebbre pirítjuk, majd a tűzről lehúzva hideg növényi tejjel felöntjük, besűrítjük. Ezt a rántást a sóskapüréhez keverjük, az ízét utána igazítjuk (só, édesítő) és lassú tűzön egyberotyogtatjuk néhány percig.
Aki fogyaszthat tojást, annak javaslom hogy egy kis pohárkában kutyuljon ki egy-két tojássárgáját kicsi növényi tejjel és ha már minden kész, legvégül kevergesse a főzelékhez. Nagyon krémessé és gazdaggá teszi vele.
Feltétnek adhatunk hozzá fasírtot, fűszeres sült húst, vagy tojást.