Aszalás
Bő termés, kedvező időjárás, kifejezetten szép gyümölcsök esetén érdemes a lekvárkészítés mellett aszalni is, nemcsak nyáron hanem ősszel és télen is.
Nyáron az aszalás kezdő fázisát általában a nap sugaraira bízom, és később pakolom át (nagyobb mennyiség esetén a tűzhelybe), kisebb mennyiség esetén közvetlenül az aszalógépbe.
A szép szín érdekében bio citromleves permetezést kapnak a gyümölcsök és gyakran forgatom, rázogatom annak érdekében hogy minél hamarabb elkészüljön és ne erjedjen be.
Általában ezeket a gyümölcsöket aszalom:
- cseresznye,
- meggy,
- szilva (többfajta),
- őszibarack,
- sárgabarack,
- körte,
- birsalma,
- füge (hazai),
- datolya (külföldi nyaralás során beszerzett),
- datolyaszilva (khaki),
- banán,
- narancs,
- mandarin,
- és nem kifejezetten gyümölcs kategória de itt van a lucullus paradicsom is.
De lehetséges még sokminden mást is, érdemes kísérletezni, zöldségekkel-fűszerekkel is, én így készítem a házi mentes univerzálisan felhasználható ételízesítő poromat. Hasonló mint a bolti "vegeta" vagy "delikát", csak nincs tele tartósítóval, mesterséges aromákkal, ízfokozóval. Minden év szeptemberében töltöm fel a kis fűszeres üvegcséimet. Erről is van írásom.