Aszalás

Bő termés, kedvező időjárás, kifejezetten szép gyümölcsök esetén érdemes a lekvárkészítés mellett aszalni is, nemcsak nyáron hanem ősszel és télen is.

Nyáron az aszalás kezdő fázisát általában a nap sugaraira bízom, és később pakolom át (nagyobb mennyiség esetén a tűzhelybe), kisebb mennyiség esetén közvetlenül az aszalógépbe.

A szép szín érdekében bio citromleves permetezést kapnak a gyümölcsök és gyakran forgatom, rázogatom annak érdekében hogy minél hamarabb elkészüljön és ne erjedjen be.

Általában ezeket a gyümölcsöket aszalom:

  • cseresznye,
  • meggy,
  • szilva (többfajta),
  • őszibarack,
  • sárgabarack,
  • körte,
  • birsalma,
  • füge (hazai),
  • datolya (külföldi nyaralás során beszerzett),
  • datolyaszilva (khaki),
  • banán,
  • narancs,
  • mandarin,
  • és nem kifejezetten gyümölcs kategória de itt van a lucullus paradicsom is.

De lehetséges még sokminden mást is, érdemes kísérletezni, zöldségekkel-fűszerekkel is, én így készítem a házi mentes univerzálisan felhasználható ételízesítő poromat. Hasonló mint a bolti "vegeta" vagy "delikát", csak nincs tele tartósítóval, mesterséges aromákkal, ízfokozóval. Minden év szeptemberében töltöm fel a kis fűszeres üvegcséimet. Erről is van írásom.

Gyümölcsök:

Zöldségek: