Egy pár gondolatot, véleményt, hozzáállásomat osztanám meg kenyértémában.
Pótkenyerek? De miért is? A magyar ember ragaszkodik a fehér kenyérhez.... közhely mondanánk, bár tapasztalataim szerint mindez, csak egy belénk nevelt szokás.... Ha nem is igazán a fehér kenyérhez, de valamilyen kenyérhez nagyon sokan ragaszkodnak. A pékáru Európában és Amerikában is a reggeli szerves része, nagyon sokan ezt a főétkezést pikk-pakk elintézik valamilyen péktermék fogyasztással. Hogy a kenyérfogyasztás jó-e az egészségünknek és helyes dolog-e a napi szintű pékáru evés, arról igen erősen megoszlanak a vélemények. Remélem, hogy nem okozok egy olvasómnak se csalódást azzal hogy elárulom: én egyáltalán nem vagyok és sosem voltam kenyér-pékáru párti. Őszintén bevallom, hogy én még az életmódváltásom előtt (2011. év előtti időszakra visszatekintve) sem ragaszkodtam sose a kenyérfélékhez. Családunkban elenyészően ritkán ettünk kenyeret, ha vásároltunk hetente egy alkalommal csak negyed vagy fél kg-osakat vettünk és pár nap után a maradékot az állatoknak adtuk... ment a moslékba, még az a kevés se fogyott el, ugyanis nem igazán szerettük. Az iskolai tízóraimból leginkább csak a belevalót ettem ki, a kenyér rendszerint megmaradt, az is ment a malacok moslékába. A kollégiumban töltött éveim alatt - ahol kénytelen voltam a köztes étkezésekre kenyeret enni jobb híján - elhatároztam, hogy amint saját lábamra állok, saját magam fogom készíteni, az ételeimet és végre "rendes" minőségi alapanyagokból készített dolgok kerülnek a tányéromra. Addigra ugyanis végképp telítődtem a mindennapos kenyérevéssel, borzalmasan untam, de főzési-sütési lehetőség hiányában nem volt más választásom, örökké szendvicseket kellett ennem, a menzaebéd-menzavacsora kivételével. Ezt meg is éreztem az egészségemen, ami messze állt sajnos a kicsattanótól, már akkoriban is emésztési gondoktól szenvedtem. A suli végeztével tehát a főtt "rendes" ételek fogyasztása került előtérbe, mindenfajta bolti kenyeret száműztem jó időre. Kizárólag házi pékárut voltam hajlandó fogyasztani, persze alkalom szerűen hétvégi projektként készültek: pogácsák, fánkok, lepények, palacsinták, kekszek, muffinok rendszeresen és változatosan előfordulva a konyhánkon. Én leginkább ilyeneket készítettem korábban, és most is "mentes" változatban.
Az évek során azért összegyűlt pár értékes kenyeret helyettesítő pékáru recept itt is, - természetesen egyik se hagyományos fehér kenyér, hanem csak valami "kenyérpótlék" - így rendszerbe raktam őket:
Paleo tojásmentes receptek:
- Kovászos paleo focaccia / lepénykenyér
- Csíkos kiflik
- Tojásmentes fűszeres péksütik - Éléskamra
- Barna zsemlebucik
- Édes-lapkaszelet müzlilap
- Zöldséges tócsni - paleo - vegán - AIP
Paleo receptek:
Gluténmentes + tojásmentes receptek:
- Chia-hajdina kenyér
- Köles-chia péksüti
- Köles-hajdina bucik
- Kovászos kelt bagett és croissant
- Knäckebrot variációk
- Vegán ropogós magvas lapkakenyér